Prisvärda hemsidor hos Direktonline.se

@LCHFGOURMET

på instagram

Att odla sina egna ekologiska kryddväxter är både enkelt och trevligt. Genom att skapa din egen lilla örtagård så kan du snart njuta av att sätta fräsch och härlig smak på din mat. Under mars april är tiden inne för dig att så dina fröer så du hinner få din skörd, vi ger dig tips och råd på hur du går tillväga.

Odla kryddväxter som är goda och hälsosamma

Visst är det en fröjd att kunna knippsa av lite av sin egna gräslök eller dill men det finns faktiskt långt många fler sorters örter som du kan odla. Kryddväxter är vackra och skänker härliga dofter till din trädgård innan dem skördas. Dessutom blir dem ett trevligt inslag i matlagningen och som dekoration på fat och tallrik. Smaken från från färska örtkryddor slår verkligen de torkade man köper i affären med hästlängder och skulle du få mer kryddor än du behöver så kan du alltid torka dem och lägga i fina burkar. Vill du så kan du tom göra ditt egna örtsalt eller kryddade brännvin, på så sätt förvandlar du dina kryddor till uppskattade gåvor till dina vänner.

Ett tjugotal av de kryddor vi kan odla på våra Svenska breddgrader har sitt ursprung från medelhavsregionen där du ofta ser dem växa vilt på bergssluttningarna och i trädgårdar. Sedan finns det även en uppsjö med mer exotiska örter så som koriander, thaibasilika med mera. Det med andra ord gott om olika örtkryddor du kan odla, både ett- och fleråriga där de flesta övervintrar utan större problem.

Låt fantasin flöda i din örtagård

Antingen väljer du att skapa en egen lite oas i form av örtagård eller så kan du odla dina kryddväxter mitt bland grönsakerna, i blomsterrabatten, eller på balkongen i vackra krukor. För att klara av att hålla husbehovet räcker det ofta med en eller ett par plantor av de flesta kryddor. Med en kryddgård som endast tar upp någon kvadratmeter planterad med lika delar ettåriga och fleråriga kryddor så kommer du riktigt långt.

Att tänka på vid kryddodling

Att odla kryddväxter är lätt att lyckas med och något som alla kan göra. Du planterar kryddväxterna i helt vanlig trädgårdsjord, gärna lite sandblandad. Se sedan bara till att vara lite försiktig med att gödsla kryddväxterna, annars växer plantorna för fort och förlorar en del av sin arom. Det gäller framförallt de fleråriga kryddväxterna som är mer eller mindre förvedade t ex rosmarin, lavendel, timjan och salvia. Ettåriga kryddväxter som är mer finbladiga och örtartade så som dill, persilja, basilika, citronmeliss m fl kan du behöva gödsla med lite kompost. Tänk även på att placera dina kryddväxter i ett varmt, soligt läge.

Ettåriga och fleråriga kryddväxter

Kryddväxter delas in som ettåriga och fleråriga växter. Visa kryddor kan du direktså medans andra behöver förkultiveras, instruktioner finner du på fröpåsen. Även de kryddor som kan direktsås vinner på att förkulitveras, då får du nämligen en tidigare skörd. Tänk även på at vissa fleråriga örter så som mejram och rosmarin helst odlas som ettåriga, detta då deras härdighet är låg och växterna har svårt att överleva våra vintrar.

Förkultivering

Så dina fröer inomhus i krukor eller drivbänk under mars-april. När skotten blivit ett par cm höga är det dags att skola om plantorna en och en i krukor. Plantera sedan ut dina kryddväxter först när risken för nattfrost är över.

Ettåriga kryddväxter för direktsådd
Anis, dansk körvel, dill, gurkört, koriander, mejram.

Ettåriga som vinner på att förkultiveras
Basilika, fänkål, persilja, sommarkyndel.

Fleråriga kryddväxter för direktsådd
Citronmeliss, gräslök, kummin, spansk körvel, timjan.

Fleråriga som bör förkultiveras
Dragon, lavendel, libsticka, malört, myntor, pepparrot, rosmarin, salvia

Våra vanligaste örter

Basilika

Ettårig kryddväxt som finns i många olika smakvarianter. Den växer sig 20-30 cm hög och trivs bäst i vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Tänk bara på att den är mycket frostkänslig. Basilika passar till tomaträtter, örtsåser, pesto m.m.

Citronmeliss

Flerårig ört som blir ca. 40 cm hög. Sprider sig lätt och trivs som bäst i något fuktig jord. Den har en frisk citronsmak som passar till sallader, fisk- och äggrätter. Vacker dekoration till efterätter & bakverk. Prova gärna att göra ett örtte med lugnande egenskaper.

Dill

Ettårig och en av våra vanligaste kryddor. Dillen självsår sig lätt om plantan bara får gå i frö. Så den relativt tätt och i flera omgångar. Tänk på att den är mycket känslig för svampsjukdomar och för tät jord. Ett bra tips är att hälla hett vatten i såraden före sådd. Gott till kött, fisk, skaldjur, inläggningar och sill samt kräftskivan förstås. ;)

Dragon

Flerårig kryddväxt som blir hela 60-80 cm hög vilket även gör den dekorativ. Finns både fransk och rysk men den franska dragonen har något angenämare smak men är inte lika uthållig som den ryska. Fransk dragon förökas med sticklingar eller delning. Används färsk så länge som möjligt men kan även frysas eller torkas. God till dressing, kyckling och fisk samt klassisk krydda bearnaisesås.

Dansk körvel

Ettårig kryddväxt, 15-20 cm hög. Sås tätt, i flera omgångar. Går snabbt i blom om den odlas alltför soligt och torrt. Skörda kontinuerligt innan den går i blom. Används som persilja. Kan användas slösaktigt som färsk till nästan all mat. Tillförs i slutet av matlagningen. Mild smak av anis/lakrits som går förlorad vid torkning. God till örtsås, soppa, ägg, fisk, skaldjur.

Grön-, krus-, peppar-, äppelmynta

Fleråriga. 50-70 cm hög. Äkta pepparmynta kan endast förökas genom delning. Odla i avgränsad bädd eller nergrävd hink/kruka då alla annars lätt sprider sig med underjordiska utlöpare. Grönmynta är något mildare än pepparmynta. Passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter och kylda drycker. Kan både torkas och frysas.

Libbsticka

Flerårig, pampig växt som kan bli 2 m hög. Näringsrik, fuktig jord, gärna i halvskugga. Starkt kryddig lukt. Smakar selleri. Används helst färsk, sparsamt i soppor, grytor och sallader. Kan också torkas.

Oregano, kungsmynta

Flerårig och ca. 30 cm hög. Trivs ganska torrt. Växer vild bl a på Gotland, men har då något svagare arom än den odlade. Pizzakryddan nummer ett, men även god till medelhavsrätter, lamm samt som örtte.

Persilja

Persiljan är ihop med dill vår vanligaste färska krydda som många av oss använder flitigt. Finns både krusig och slätbladig ( som är något starkare) samt rotpersilja. Örten är tvåårig men ger bäst skörd första året. Dock går den i blom andra året och efter det självsår sig lätt. Kan användas rikligt i nästan all sorts matlagning, i sallader och som garnering. Såväl järnrik som smakrik men kanske visste du inte att fröna är lätt giftiga om de äts som dem är.

Trädgårds-, citron-, backtimjan

Flerårig ört som blir 10-20 cm hög. Kan frysa under sträng vinter. Vintertäck gärna med löv. Vacker marktäckare på torr jord, t ex i stenparti i full sol. Backtimjan är vildväxande och har svagare arom. Används till kött, fågel, vilt, pasta, grillade grönsaker och örtte. Antiseptisk verkan.

Skörd och förvaring

De flesta örtkryddor kommer till sin allra fullaste rätt när du använder dem färska i matlagningen. Skörda därför dina örter efterhand när plantorna växt sig kraftiga. Strax före blomning brukar de vara som allra bäst. Om du vill torka dina kryddväxter så gör små, hårt ihop knutna buntar och häng upp alternativt så breder du ut bladen på en torkställning. Låt kryddorna torka på en varm, luftig samt skuggig plats. När örterna är torra förvarar du dem i mörka tättslutande burkar, eller så frys du in de torkade kryddorna i små paket. Vissa kryddor kan du även frysas ner färska t ex dill, mynta, persilja, dragon.

Innan säsongen är över och hösten här kan du även kruka in några kraftiga kryddplantor för att ta in dem senare på hösten strax innan frosten. En del sorter behöver då även klippas ner eller toppas något för att kunna ge nya späda skott som du kan njuta av nästan fram till jul. Tänk bara på att ställ krukorna så ljust som möjligt. De plantor som står kvar ute lämnas som dem är om hösten och klipps ner först till våren. Då står plantorna emot vinterkylan något bättre.

Kryddodling en anrik tradition

Om du anlägger en krydd- eller örtträdgård blir du även en del av en mycket lång tradition. Precis som vi sedan långt tillbaka odlat grönsaker, säd, rotfrukter och annat för att kunna äta oss mätta har det även funnits de som odlat olika örter som kryddor och medicin. I Europa har de klostren spelat en stor och viktig roll för örtagårdens utformning samt dess innehåll, och många av de arter som vi idag ser som typiskt svenska har kommit till vårt land av munkar och nunnor. Flera av dem har även långväga ursprung och har färdats hit längs uråldriga handelsvägar. Så sätt fart och så din fröer så kan du snart njuta av kryddornas doft och smak. Lycka till!

LCHF Gourmet

Att äta LCHF är inte särskilt svårt när man väl har lärt sig vilka råvaror man ska välja. Följ oss gärna här på hemsidan samt via vår Facebook där vi kommer försöka reda ut vad och hur man skall äta för att kroppen, djuren och naturen ska kunna fungera i harmoni.

LCHF står för Low Carb High Fat. Vilket betyder minskat kolhydratsintag och ökat fettintag. Detta används för att uppnå bättre hälsa & behandla övervikt.

Mer om LCHF Gourmet

Träningsbloggar

hittarecept.se

 

 

 

 

Följ vårt nyhetsbrev

Få våra senaste recept och mattips direkt hem till dig.