Ostfondue
Ingredienser 4 portioner
1 st vitlöksklyfta
4 dl vitt vin, torrt
600 gram rivenost gärna Emmentalerost, gruyèreost. Fråga gärna i din butik om dom har fler förslag!
1 msk körsbärsbrännvin, Kirschwasser (kan uteslutas ta då vatten istället)
1 msk maizena, eller potatismjöl (inte direkt LCHF men per portion ger det försumbara mängder kolhydrater)
Gör så här:
Gnid fonduegrytan med en skalad vitlöksklyfta.
Häll sedan i det vita vinet och låt det koka upp.
Tillsätt riven ost medans du rör om och låter koka upp igen.
Rör hela tiden i fonduen tills du får en slät massa.
Lös upp maizenan i körbärsbrännvinet (eller vatten) och rör ner det i fonduegrytan.
Fonduen är nu färdig att serveras ihop med dina favorit tillbehör.
Prova gärna med olika sorters charkuterier, skurna grönsaker, lchf bröd med mera.
Ost är trots allt gott till det mesta! ;)
Ostfonduen tillagas på spisen men serveras på bordet på en rechaud på svag värme. Man kan krydda ostfonduen med lite cayennepeppar eller riven muskot och lite vitpeppar, allt efter tycke och smak.