Prisvärda hemsidor hos Direktonline.se

@LCHFGOURMET

på instagram

Lär dig laga Thaimat

Rekommenderade Thairecepet

Thailändsk mat består ofta av flera olika rätter - en soppa, en curry, en ångkokt rätt, en friterad rätt samt en sallad. Så sätt fart och laga din egna thaimat, här hittar du råden för att få rätta känslan samt enkla recept!

Kyckling med kokosmjölk
och rödcurry

Kokosdoftande räkor
med röd curry

Thailändsk kycklingsoppa
- Tom Ka Gai

Thaikyckling med
chili&helig basilika

Thailändska
fiskkakor

Ta med dina semesterminnen hem till köket!

Funderar du på varför du inte får din Santa Maria ”Red Curry Kryddmix" att smaka som dina ljuva minnen från thailand? Då räcker det inte att investera i en ny skärbräda av tamarindträ för att det ska bli trolleri bland slevar & kastruller. Men ta det lugnt, hjälp finns! Riktigt thaimat kan också vara enkelt , bara man får koll på sina råvaror. Nedan finner du tips & trix som kommer få dina vänner att undra om det inte bor en liten thai-snubbe i ditt skafferi! :)

Men först lite historia...

Dagens Thaimat är ett hopkok av olika influenser under århundradens lopp. I det gamla Siam var matlagning enkelt och okomplicerat och maten lagades mest i jordugnar, inte i de fräsande wokar vi är vana vid att se.

Men i och med den kinesiska inflyttningen från norr kom tokstekning och vild fritering till thailand. Forna Indiska resande handelsmän förde med sig curry och snart sparkade nya influenser in den thailändska köksdörren. De finurliga thailändska kockarna ersatte dock det indiska matlagningssmöret "ghee" mot något som redan fanns till hands nämligen kokosolja.

Thaimaten förknippas ofta med hetta men var från början betydligt mildare än de rätter vi idag glatt slevar i oss tills svetten rinner. Det var nämligen 1500-talets portugisiska missionärer som ändrade på detta då dessa förde med sig en röd liten rackare vid namn chili från Sydamerika. Idag innehåller de flesta thailändska maträtter mer eller mindre chili. Frågar du mig så, ju mer ju bättre, men smaken är ju som.. ja… :)

Thaimat simpel fast food?

Det kanske lätt att tro att thaimat är rena fast fooden när man ser hur den ena rätten efter den andra flyger ur woken. Men det thailändska köket handlar om så mycket mer än bara kokosmjölk, limeblad och chili. Äkta Thaimat är en spännande konst och ett historiskt och kulturellt uttryck precis som vårt egna Julbord där absolut inget får fela. Köttbullarna ska vara lagom stora, skinkan varken för torr eller för salt.... -Ja ni vet ju hur det brukar låta.

Seriösa Thaikockar är nästan löjligt pedantiska när det gäller detaljer, grönsaker måste skäras i en viss vinkel och varje bit ska dessutom se likadan ut. Fisk rispas lätt just innan de ångas för att örtsmakerna skall tränga in och många thailändska kockar har en skärbräda av tamarindträ då man anser att den ger extra smak åt maten. Så om du undrar varför du inte får din Santa Maria påse att smaka som minnena från thailand så räcker det som sagt inte att bara investera i en ny skärbräda. Läs istället vidare så ska vi snacka om riktig thaimat som du dessutom trollar ihop på nolltid! Vi börjar med inköpslistan du ska ta med dig till din thai-handlare som finns runt vart och varenda hörn i dagens multikulturella och internationellt kryddade sverige !

Inköpslista-Råvaror

LCHF Gourmet

Att äta LCHF är inte särskilt svårt när man väl har lärt sig vilka råvaror man ska välja. Följ oss gärna här på hemsidan samt via vår Facebook där vi kommer försöka reda ut vad och hur man skall äta för att kroppen, djuren och naturen ska kunna fungera i harmoni.

LCHF står för Low Carb High Fat. Vilket betyder minskat kolhydratsintag och ökat fettintag. Detta används för att uppnå bättre hälsa & behandla övervikt.

Mer om LCHF Gourmet

Träningsbloggar

hittarecept.se

 

 

 

 

Följ vårt nyhetsbrev

Få våra senaste recept och mattips direkt hem till dig.